Noile măsuri fiscale anunţate recent de Guvern nu sunt un pas în direcţia cea bună, din punctul de vedere al marilor consumatori industriali, crede directorul general al combinatului şi preşedintele Comitetului de Conducere, Bruno Ribo.
”Unii pot înţelege industria ca o vacă de muls. Lăsând gluma la o parte, putem spune că nu mai avem lapte de mult. De fapt, din punct de vedere financiar, sângerăm. Trebuie să evaluăm, dar nu cred că sunt un pas în direcţia cea bună (noile măsuri fiscale - n. r.), din punctul nostru de vedere. Dar mai mult de atât nu pot comenta”, a spus Bruno Ribo, într-un interviu acordat AGERPRES.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) estimează pentru anul viitor încasări de 488 milioane lei (circa 109,4 milioane euro) din impozitul de 1,5% aplicat asupra construcţiilor speciale, care va fi introdus din ianuarie 2014.
Potrivit anexelor la proiectul de buget, estimările autorităţilor pentru următorii patru ani arată că veniturile din acest impozit vor creşte constant de la 488 milioane lei anul viitor, la 511,07 milioane de lei în 2015, 535,7 milioane de lei în 2016 şi la 561,772 milioane lei în 2017.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, arăta, la începutul acestei luni, că încasările bugetare din impozitul pe construcţii speciale sunt estimate la 480 - 500 de milioane de lei în 2014, însă estimarea este una pesimistă, calculele Direcţiei de prognoze din MFP arătând că suma este mult mai mare.
Impozitul pe construcţii speciale vizează numai persoanele juridice şi se va aplica pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care deţin astfel de construcţii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.
De asemenea, din 2014, accizele vor fi calculate pe pe baza cursului de schimb din octombrie 2012 şi indexate cu rata inflaţiei, iar la produsele energetice utilizate