America a ajuns într-un impas în ceea ce priveşte armele de foc. Oricine, oricând poate să te execute în plină stradă. Oricine poate să facă rost de arme neînregistrate, iar mafia lor, probabil, nu va putea fi eradicată niciodată.
Pe vremea când vedeam lucrurile acestea în filme, ne linișteam cu faptul că nu există așa ceva în realitate. Sunt doar cazuri rare. Am avut privilegiul să merg de câteva ori în SUA şi nu am întâlnit niciodată urmăriri pe autostradă, împușcături în orașe, prin centre, și, de regulă, dacă-ți vezi de treaba ta, e rar să fii ,,in the wrong time at the wrong place” ca să pățești ceva. Echipa lui Obama se chinuie să restricționeze accesul la armele de foc prin tot felul de propuneri legislative, însă este cam târziu. Prea multe atentate, prea multe știri cu împușcături, prea mulți copii nevinovați care merg dimineața la școală neștiind dacă se vor mai întoarce.
Istoriile cu Al Capone însă, cu jefuiri de bănci și povești din Vestul Sălbatic, între timp, au ajuns și pe meleagurile mioritice. Vineri seara, un om de afaceri este împușcat pe stradă în Băneasa. Sâmbătă, împușcături în Militari, Mâine, ce o să fie? Cât de sigure sunt drumurile noastre în România? Cât de sigură este legislația noastră cu privire la armele de foc? Suntem în țara unde oricine poate face rost de orice adeverință “apt medical și psihologic”. Generația computer-game crește și virtualul se va transforma, în curând în real. Jocuri video cu împușcături, cu luare de ostatici, cu distrugerea celor răi sunt amplificate de mintea copiilor care cresc singuri, fără supraveghere părintească, în viața unor părinți care cred că ai lor copii sunt deștepți că sunt la computer. Sună interesant, dar jucătorii de azi pot fi criminalii de mâine. Noi încă nu știm care sunt implicațiile faptului că un copil poate sta zeci de ore în fața unui joc în care îi omoară pe