Patru centrale termice au fost construite în judeţul Suceava prin proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” a declarat, vineri, şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, arătând că doar cea din Rădăuţi este funcţională în prezent, fiind şi profitabilă în condiţiile în care gradul de racordare la sistemul centralizat de termoficare este de 80%.
Potrivit preşedintelui CJ Suceava, centrala termică de cogenerare din Vatra Dornei ar putea intra în funcţiune anul viitor, după ce Transgaz finalizează aducţiunea de gaze naturale în acest municipiu, unde gradul de racordare la sistemul centralizat este de 75%, căldura fiind livrată de la o centrală ce foloseşte drept combustibil rumeguşul şi unde este necesară şi a doua centrală care să funcţioneze cu gaze naturale.
Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, unde au fost construite, cu aproximativ 20 de milioane de euro, două centrale, acestea nu sunt funcţionale din cauză că nu sunt abonaţi la sistemul centralizat de termoficare. „Trebuie să găsim o formulă să valorificăm aceste centrale termice. E păcat să le ţinem în conservare” a spus Nechifor.
Preşedintele CJ a spus că va consulta şi Guvernul în această privinţă şi a arătat că o soluţie ar fi înfiinţarea unei firme care să preia în exploatare cele patru centrale de cogenerare, care să se susţină în special prin profitul produs la Rădăuţi şi Vatra Dornei, iar la Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului să fie atrase investiţii care să folosească aburul produs de centrale şi să scoată profit din energia electrică produsă.
Nechifor a explicat că acest proiect a fost conceput în anul 2001 şi, când a fost început, în 2003-2004, erau viabile centralele din Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, dar că din 2005 proiectul a fost blocat din cauza lui Gheorghe Flutur, care era ministru al agriculturii şi a refuzat să avizeze