Mii de pensionari din Olt se văd nevoiţi ca în fiecare lună să nu-şi ia pensia în totalitate şi asta din cauza popririlor care se fac de către cei de la Casa de Pensii.
Poprirea pe pensie sau executarea silită pe venituri se realizează de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) la solicitarea autorităţilor locale sau a instituţiilor de credit, în situaţia în care cei cu datorii nu mai reuşesc să-şi achite fie taxele şi impozitele către primării, fie ratele către bănci ori Casele de Ajutor Reciproc.
Executarea silită se face doar în baza unei hotărâri judecătoreşti sau a unui titlu executoriu. Astfel, în perioada ianuarie-noiembrie 2013, la CJP Olt, s-au efectuat un număr de 3.463 popriri, dintre care 3.070 pentru pensionari din sectorul de stat şi 393 din sectorul agricol. Reţinerile din pensie se realizează potrivit prevederilor Codului de Procedură Civilă, eşalonat, într-un cuantum de până la o treime din pensia aflată în plată până la recuperarea debitului.
Reţinerea din pensie poate ajunge până la jumătate din acest venit
Cele mai frecvente situaţii pentru care reprezentanţii CJP Olt sunt nevoiţi să facă popriri pe pensii provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci, amenzi, impozite şi taxe neachitate.
„Principalii emitenţi ai titlurilor executorii sunt executorii bancari şi judecătoreşti, consilii locale, pentru impozite şi taxe neachitate, administraţiile financiare, pentru amenzi administrative şi judiciare, diferenţe de impozit anual de regularizat, despăgubiri, impozit pe venitul din cedarea folosinţei bunurilor, impozit pe venituri din activităţi independente, debite provenite din drepturi necuvenite şi casele de ajutor reciproc ale pensionarilor”, a explicat Gheorghe Constanţa, purtătorul de cuvânt al CJP Olt.
Casa Judeţeană de Pensii Olt, în conformitate cu prevederil