Producţiile bune obţinute în acest an la roşii, ceapă sau varză nu au adus legumicultorilor români profiturile scontate, din cauza preţurilor, a lipsei de organizare şi de protecţie din partea statului în faţa importurilor de legume, iar noile taxe pe construcţiile agricole, care se vor aplica din 2014, riscă să ducă sectorul horticol spre faliment.
'Producţia de varză şi de roşii, de legume în general, a fost foarte bună anul acesta, însă preţurile de vânzare au fost extrem de mici. Numai la varză au fost preţuri de mizerie, 15 sau 20 de bani pe kilogram, ceea ce pentru noi este faliment curat. Dacă vindeam măcar cu 50 de bani kilogramul de varză, reuşeam să ne mai acoperim din cheltuieli, din inputuri. La această dată sunt fermieri care nici nu mai recoltează, bagă tractorul direct şi ară. Din păcate, sunt mai mulţi ani de când preţul la varză este extrem de scăzut. Noi nu avem un sprijin de piaţă, producem haotic, faţă de cei din afară, care produc pe contracte şi în funcţie de cerinţe. Noi nu ştim să vindem organizat, pentru că, dacă am reuşi acest lucru, nu ar mai fi haosul actual din piaţă. Ne omoară şi importurile, pentru că nu avem o protecţie din partea statului, dar sunt sigur că nu ar mai fi haosul care este acum la vânzare, dacă noi am fi organizaţi', a declarat Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale de Legume-Fructe din România şi al Grupului de producători Legume-Fructe Matca.
Acesta a precizat că sunt producători de legume nevoiţi să plătească impozitul pe norme de venit, chiar dacă au avut culturile calamitate şi înregistrează pierderi semnificative în acest an, iar direcţiile agricole certifică cu documente aceste situaţii.
'Fermierii au primit plicurile de la direcţia financiară pentru plata impozitului pe norma de venit, însă pentru mulţi dintre ei este o aberaţie, pentru că au culturile calamitate şi