Un nou studiu a descoperit ca ploile acide si subtierea stratului de ozon din urma cu aproximativ 250 de milioane de ani au dus la extinctia a 90% din speciile marine si 70% dintre speciile terestre.
La sfarsitul Permianului, extinctia in masa a fost atat de ampla incat foarte putine specii au supravietuit, disparand chiar si trilobitii care au trait in Cambrian.
Unii cercetatori au sugerat ca acest fenomen a fost declansat de eruptia vulcanica din Siberia, marturie in acest sens fiind cantitatea uriasa de lava bazaltica, cu grosimea de doi kilometri, care se intinde pe o suprafata de aproape doua milioane de kilometri patrati, relateaza Times of India.
Linda Elkins-Tanton, director al Departamentului de magnetism terestru al Institututlui Carnegie, sustine ca efectele atmosferice ale acestei eruptii ar fi fost devastatoare.
Ea a declarat ca "extinctia in masa a inclus pierderea brusca a mai mult de 90 la suta din speciile marine si a mai mult de 70 la suta din speciile terestre, stabilind scena pentru aparitia dinozaurilor".
Folosind tehnici avansate de modelare 3D, o echipa condusa de Benjamin Negre de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a fost in masura sa estimeze impactul gazelor eliberate din lava bazaltica asupra atmosferei Pamantului de la sfarsitul Permianului.
Rezultatele indica faptul ca emisiile de dioxid de carbon (CO2) si dioxid de sulf (SO2) ar fi putut crea ploaie acida si alcalinizarea pamantului, fiind astfel extrem de daunatoare plantelor si organismelor terestre.
Emisiile purtatoare de compusi de halogen, cum ar fi clorura de metil ar putea de asemenea sa provoace subtierea stratului de ozon la nivel mondial.
Echipa a concluzionat ca fluctuatia pH-ului si a radiatiilor ultraviolete, combinate cu o crestere globala a temperaturii de la emisiil