PDL a atacat la Curtea Constituţională Legea descentralizării. Dacă tabloul va fi completat de o retrimitere în Parlament a proiectului de buget pe 2014, aşa cum a avertizat deja preşedintele Traian Băsescu, liderii USL se vor trezi implicaţi într-un joc complicat, cu multe necunoscute, din care au destule şanse să piardă.
Când şi-au făcut planul pentru sfârşitul anului, liderii PSD şi PNL s-au gândit că o asumare a răspunderii pe Legea descentralizării îi scuteşte de emoţii. Adică, s-au gândit că trec rapid legea prin Parlament, urmând apoi să aprobe repejor şi bugetul pe 2014, buget construit pe premisa descentralizării. Şi, uite aşa, baronii locali primeau tot felul de atribuţii şi fonduri, după cum a visat vicepremierul Liviu Dragnea, şi nimeni nu prea avea cum să împiedice planurile puterii. Evoluţiile din ultimele zile ne arată însă că sunt şanse ca liderii Uniunii să fi omis un factor important, pe preşedintele Traian Băsescu. În loc de „şi descentralizare şi buget“, Ponta şi Antonescu s-ar putea trezi ori cu buget, dar fără descentralizare, ori cu descentralizare, dar fără buget.
Scenariul 1: Descentralizarea, „în aer“; trece bugetul
Odată depusă sesizarea PDL la Curtea Constituţională pe Legea descentralizării, primul pas îl constituie anunţarea datei când judecătorii vor analiza argumentele opoziţiei. Or, există precedente în care de la sesizarea CCR şi până la un verdict s-au scurs aproape două luni de zile (cel mai recent s-a înregistrat la Legea referendumului, când sesizarea a fost depusă pe 21 septembrie, iar decizia a fost luată pe 14 noiembrie).
Citeşte şi: PDL a atacat Legea descentralizării la Curtea Constituţională
Pe acest raţionament, dacă judecătorii nu se grăbesc să discute sesizarea PDL şi intrăm în anul 2014 fără a avea promulgată Legea descentralizării, iar, între timp, Parlamentul aprobă bugetul pe 2014, ne