Staţia de epurare din Cluj-Napoca a fost extinsă şi modernizată după o investiţie care se ridică la aproximativ 35 de milioane de euro. După aceste lucrări, staţia are asigurat un procent de 45% din independenţa energetică.
Construită în 1977, Staţia de epurare din judeţul Cluj deserveşte, în principal, municipiul Cluj-Napoca şi localităţile rurale din amonte, care deţin reţele publice de canalizare. Investiţia totală în reabilitarea şi extinderea ei a fost de 147,95 milioane de lei, adică aproximativ 35 de milioane de euro.
Procesul de reabilitare a urmărit extinderea staţiei existente şi modernizarea instalaţiilor şi a echipamentelor, în scopul creşterii performanţei, dar şi alinierea la normele naţionale şi europene privind epurarea apelor uzate şi creştere calităţii vieţii prin protejarea mediului.
În urma lucrărilor de modernizare, staţia din Cluj poate să proceseze 111.000 de metri cubi de apă menajeră pe zi, la o populaţie estimată de 367.000 de locuitori. Pentru controlul debitului în exces, au fost amenajate patru bazine de colectare a apei pluviale de 7.300 metri cubi.
Prin implementarea tehnologiei moderne de epurare a crescut calitatea apei deversate în Someş după tratement, iar după extindere, staţia a devenit a treia ca mărime din ţară.
Staţia combină procesul de epurare şi ecologizare al apei cu tehnologia de producere şi utilizare a biogazului în procesul de generare al apei calde şi a curentului electric asigurând astfel 45% din idependenţa energetică a staţiei.