Firmele care obțin venituri din consultanță vor plăti impozit precum microîntreprinderile, a anunțat Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea. Noul mod de impozitare va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, prin modificarea Codului Fiscal.
Conducerea AJFP arată că această prevedere se aplică societăților comerciale care obţin venituri din consultanţă/management în cuantum de maxim 20% din totalul veniturilor. „Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se diminuează şi cu următoarele venituri: din diferenţe de curs valutar; venituri financiare rezultate din decontarea creanţelor şi datoriilor la un curs diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial; din reduceri comerciale acordate ulterior facturării“, arată comunicatul AJFP. Finanțiștii precizează că, pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă se adaugă venituri din reducerile comerciale primite ulterior facturării și „doar în trimestrul IV, diferenţele favorabile dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/din decontarea creanţelor şi datoriilor la un curs diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuieli financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului“.
A fost modificată acciza la băuturile fermentate liniștite
Pe de altă parte, finanțiștii vrânceni le reamintesc patronilor că a fost modificată acciza la băuturile fermentate liniștite, altele decât berea și vinul. Aceasta scade la 10 euro/hectolitru de produs, iar în cazul băuturilor precum cidrul de mere și de pere, hidromelul (băutură obținută din fermentarea unei soluții de miere în apă), acciza este 0. În schimb, la băuturile fermentate spumoase, acciza a rămas neschimbată la 45 euro/hectolitru de produs.
Firmele care obțin venituri din