Povara fiscală este tot mai greu de suportat de angajatorii autohtoni. Iar mult așteptata scădere a CAS din 2014 pare a deveni tot mai improbabilă.
România este pe locul șapte în UE la taxarea muncii. Practic, pentru fiecare leu plătit salariaților, angajatorii scot din buzunar 1,83 lei. Sau, altfel spus, cam 45% din fondul de salarii al unei firme ajunge direct la stat. Nu trebuie uitat că angajații plătesc la rândul lor alte diverse taxe din banii pe care îi primesc (TVA și accize pe produsele achiziționate, impozite pe proprietate etc.). Ceea ce face ca statul să ne ia, de fapt, mai mult de jumătate din ce câștigăm.
„Povara fiscală în România este infernal de mare și, din păcate, ne putem compara din acest punct de vedere cu țări precum Guatemala, sau Zimbabwe“, spune președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru. El a mai arătat că peste 500.000 de persoane sunt plătite ca PFA tocmai pentru a evita impozitele prea mari pe muncă. Lor li se adaugă alte sute de mii de angajați la negru sau care primesc o parte din salariu la negru.
Și antreprenorii se plâng de fiscalitate. „Taxele în România pot părea mici, dar de fapt nu sunt chiar așa. În plus, avem de-a face cu o distribuție inegală – o zonă prea mică de contribuabili duce în cârcă o zonă prea mare de asistați“, spune patronul Mobexpert, Dan Șucu. El afirmă că oamenii de afaceri simt o povară a taxelor din ce în ce mai mare și crede că totul stă în filosofia după care se construiește bugetul: „Întâi ar trebui privite posibilitățile țării și dimensionate cheltuielile în funcție de acestea. La noi se face invers, se stabilesc întâi nevoile și apoi se încearcă să se obțină bani pentru a le acoperi.“
Conform unui studiu din 2012 al Institului Economic Molinari, deși taxele oficiale pe muncă au rămas în general fixe în Europa în ultimii ani, între 2010 și 2012 taxele