Romania nu reuseste sa se desprinda total de comunism nici la 23 de ani dupa evenimentele din 1989. Bursa si bancile, institutii-simbol ale capitalismului, s-au dezvoltat foarte lent, comparativ cu trendul regional, potrivit unui raport al Bancii Mondiale. Cum am ajuns sa avem cel mai inapoiat sistem financiar din randul fostelor tari comuniste?
"Un sistem financiar sanatos, care incurajeaza si intermediaza eficient economisirile publicului pentru a sprijini dezvoltarea investitiilor, este esential pentru o economie care isi propune o crestere economica rapida", scrie analistul economic Bogdan Glavan pe blogul sau.
Potrivit acestuia, un raport publicat recent de Banca Mondiala arata insa ca Romania incheie plutonul tarilor fost-comuniste la capitolul dezvoltarii financiare.
Astfel, piata de capital, practic cea mai transparenta si eficienta metoda de mobilizare a economiilor publicului este evitata, mentioneaza Glavan, aratand ca firmele romanesti nu folosesc instrumentul emisiunii de actiuni/obligatiuni pentru a-si finanta investitiile.
"In cifre lucrurile stau in felul urmator: capitalizarea bursiera + datoriile obligatare reprezinta doar 16% din PIB, jumatate fata de nivelul inregistrat in Polonia. In acest timp China – o tara condusa de partidul comunist – are o piata de capital al carei volum reprezinta 96% din PIB", precizeaza analistul.
Cea mai instabila bursa
El adauga ca Romania are si cea mai instabila bursa din tarile central si est-europene.
"Dintre tarile apropiate de noi, cu o performanta asemanatoare se poate lauda doar Grecia, care traverseaza de 5 ani o criza economica aproape inexistenta pe timp de pace", puncteaza Glavan.
Ca piata de capital romaneasca este mult mai putin dezoltata fata de cele din regiune o spune si Ludwik Sobolewski, directorul general al