PSA Peugeot Citroen şi Renault, producătorii auto europeni cu cea mai semnificativă prezenţă în Iran, vor beneficia probabil cel mai mult de acordul la care au ajuns duminică, la Geneva, Grupul 5+1 (Franţa, Marea Britanie, Statele Unite, Rusia, China şi Germania) şi Iranul, transmite Bloomberg.
După un deceniu de neînţelegeri şi mai mult de patru zile de negocieri dificile, Iranul şi ţările din Grupul 5+1 (Franţa, Marea Britanie, Statele Unite, Rusia, China şi Germania) au ajuns duminică, la Geneva, la un prim acord parţial conform căruia republica islamică acceptă să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul relaxării sancţiunilor economice.
După anunţarea acordului, la bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent a scăzut semnificativ, cu 2,43 dolari, ajungând la 108,62 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia cotaţia barilului de petrol light sweet crude a scăzut cu 0,85 dolari, ajungând la 93,99 dolari. Chiar dacă exporturile de petrol din Iran rămân limitate, există speranţe că sancţiunile vor fi ridicate la un moment dat.
Înainte de impunerea sancţiunilor comerciale împotriva Iranului, PSA Peugeot Citroen a vândut în acest stat 458.000 de vehicule în 2011, iar Renault a vândut în 2012 peste 100.000 de vehicule.
Din cauza retragerii forţate din Iran, Renault a înregistrat costuri de 512 milioane de euro în primul semestru, în timp ce Peugeot a anunţat că anul trecut sancţiunile au redus 10 milioane de euro pe lună din profitul operaţional al companiei.
'Orice indicaţie că vom putea relua afacerile cu partenerii noştri din Iran este o veste bună. Vom fi încântaţi de redeschiderea pieţei iraniene', a declarat Jean-Baptiste Thomas, purtător de cuvânt al Peugeot.
'Este o piaţă interesantă cu perspective de creştere şi potenţial pentru î