Sănătatea a fost paralizată astăzi timp de două ore. Spitalele din Cluj au întrerupt activitatea între orele 8 şi 10, perioadă în care singurii pacienţi care au primit îngrijiri medicale au fost cei de la Urgenţe. Medicii, asistentele şi infirmierii spun că refuză să mai muncească pe salarii de mizerie, într-un sistem subfinanţat. Din 28 noiembrie ar urma să înceapă greva generală.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă cadrele medicale au ieşit din secţii şi s-au adunat în holul clinicii de Chirurgie 1. Fie că sunt medici, asistenţi sau infirmieri, toţi cei care au participat la greva de avertisment spun că vor salarii mai mari, deblocarea posturilor din spitale şi bani mai mulţi pentru sectorul medical.
Ruxandra Cutuş e medic dermatolog şi explică ce i-a determinat pe angajaţii din Sănătate să întrerupă munca în această dimineaţă: "E lipsă de personal, de materiale, de medicamente", spune ea. "La un moment dat poate deveni de-a dreptul periculoasă această lipsă, facem câteodată o medicină hipocratică, bazată doar pe simţ clinic şi pe tot felul de lucruri, ca să reuşim să rezolvăm problemele".
Dan Sebastian Dârzu e medic specialist la Terapie Intensivă. "Îmi vin săptămânal mailuri care mă invită să lucrez în Norvegia, în Germania, în Anglia", spune şi el. "E o problemă a mea personală, probabil un simţ stupid al datoriei care mă ţine în ţară".
În sistemul actual de sănătate, pacienţii îşi duc de acasă pansamente şi îşi cumpără singuri medicamentele din farmacii, chiar dacă sunt internaţi în spital.
Timp de două ore în spitale nu s-au efectuat operaţii iar activitatea în laboratoarele de analize a fost sistată. Cadrele medicale au acordat îngrijiri pacienţilor doar în secţiile de urgenţă. Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj, Monica Costin, explică: "pentru o scurtă perioadă de timp s-a întrerupt activitatea de recoltări,