Desi jumatate dintre tineri se considera principalii responsabili pentru nivelul veniturilor de care vor dispune dupa momentul retragerii din activitate, doar 12% economisesc pe cont propriu pentru pensie, se arata intr-un studiu realizat recent.
O mare parte dintre tineri (68% dintre respondentii cu varsta intre 18 si 35 de ani) se vad retragandu-se din activitate inainte de implinirea varstei standard de pensionare (asa cum este stabilita in prezent, la 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati), arata studiul „Cum te pregatesti pentru batranete?” realizat de ING Asigurari de Viata in luna octombrie.
In acelasi timp, referitor la modul in care ar vrea sa isi petreaca timpul dupa retragerea din activitate, imaginea pe care o au tinerii este in mod clar mai optimista decat cea a respondentilor cu varsta peste 35 de ani.
Astfel, jumatate se vad calatorind cel putin o data pe an in strainatate comparativ cu 39% dintre persoanele cu varsta de 36-45 de ani, iar 62% cred ca se vor ocupa de hobby-urile proprii, comparativ cu 57% dintre respondentii din intervalul 36-45 ani. Doar 21% dintre tineri cred ca vor fi nevoiti sa continue sa lucreze pentru a-si suplimenta veniturile aferente pensiei, comparativ cu 47% dintre respondentii cu varste intre 36 si 45 ani.
Interesant de observat, aproape jumatate (49%) dintre tineri se considera principalii responsabili pentru a avea un venit adecvat propriilor nevoi la momentul in care se vor pensiona, iar 12% cred ca aceasta principala responsabilitate revine angajatorilor lor. 39% dintre tineri apreciaza ca statul este cel care ar trebui sa le asigure un nivel adecvat de venituri.
Aproximativ 60% dintre respondentii din segmentul de varsta 18-35 spun ca sunt interesati de stirile privind tematica pensiilor, iar interesul creste odata cu inaintarea in varsta - ap