Luni, 25 noiembrie, se marchează în lume Ziua Internaţională a Combaterii Violenţei la adresa Femeilor. Ocazie cu care autorităţile de la Paris lansează un nou plan de combatere a violenţei conjugale. Trebuie spus că situaţia se agravează pe an ce trece în Franţa.
În Franţa mor anual circa 150 de femei în urma violenţei conjugale. Cu alte cuvinte, la fiecare două zile ṣi jumătate o femeie este omorâtă în bătaie de actualul sau fostul ei iubit/soṭ. În 90% din cazuri, omuciderea are loc la domiciliul cuplului. În general se estimează la 10% numărul de femei care sunt victime ale violenṭelor conjugale, violenṭe al căror cost anual pentru societate este estimat la două miliarde ṣi jumătate de euro. Problema este că doar 20% dintre victime se deplasează la Poliṭie sau Jandarmerie pentru a depune plângere.
Pentru a combate acest flagel, pentru a diminua aceste statistici teribile, Franṭa se dotează din 2004 încoace la fiecare trei ani cu un nou plan naṭional. Najet Vallaud-Belkacem, ministrul Drepturilor Femeilor ṣi purtătoare de cuvânt a Guvernului de la Paris, a prezentat aṣadar luni detaliile noului plan trienal, al patrulea de acest gen. Dotat cu un buget fără precedent (66 de milioane de euro pentru următorii trei ani, sumă de două ori mai mare decât precedenta), planul prevede o serie de măsuri concrete.
În primul rând, se va renunṭa în măsura posibilului la simpla declaraṭie făcută de victimă. Astăzi, o femeie se poate duce la un comisariat ca să depună o simplă declaraṭie că a fost agresată de cineva. Acest demers rămâne însă de cele mai multe ori fără consecinṭe. Pentru ca autorul faptelor să fie deferit justiṭiei, e nevoie de o plângere depusă de victime, ceea ce acestea din urmă fac foarte rar, de teamă să nu comită ceva ireparabil. Aṣadar, de acum încolo, orice femeie care a fost agresată ṣi vine la Poliṭie va fi încurajată, împinsă să f