* Ministrul de Finanţe al Marii Britanii, şocat de informaţiile apărute
Deteriorarea continuă a portofoliilor de credite a determinat multe bănci să înfiinţeze divizii speciale responsabile cu restructurarea împrumuturilor problematice, tendinţa manifestându-se şi în ţara noastră. Două rapoarte care privesc RBS la nivelul Marii Britanii ridică, însă, semne de întrebare cu privire la etica activităţii desfăşurate de aceste divizii.
Royal Bank of Scotland (RBS) este acuzată că ar fi pus companii viabile în situaţii dificile, ca să le cumpere activele la preţuri derizorii, potrivit unor rapoarte citate de Financial Times (FT) şi Bloomberg.
Lawrence Tomlinson, consilier al secretarului de stat pentru mediul de afaceri din guvernul britanic, Vince Cable, susţine că instituţia de credit s-ar face vinovată de "abuz sistematic" al clienţilor persoane juridice, de la momentul salvării sale de către autorităţi, în 2008, mai arată cele două publicaţii.
Criticile consilierului s-au concentrat asupra diviziei de restructurare a RBS, Global Restructuring Group (GRG), către care ar fi fost "împinse" firmele cu probleme, precizează sursele citate. Odată transferate acolo, acestora li se percepeau comisioane ridicate, iar o parte a activelor devalorizate erau preluate de divizia imobiliară a băncii, explică raportul lui Lawrence Tomlinson. Documentul mai notează că profiturile rezultate din activitatea de creditare erau "foarte mici, comparativ cu ţintele de venit pe care bancherii sunt stimulaţi să le atingă", conform Bloomberg.
"Există multe poveştiri devastatoare despre modul în care RBS a distrus afaceri bune şi impactul pe care acest lucru l-a avut asupra vieţilor proprietarilor de afaceri", afirmă Lawrence Tomlinson, într-o declaraţie scrisă transmisă publicaţiei. Raportul solicită autorităţilor să deruleze investigaţii suplimentare.
Vi