Chinezii mai fac un pas spre finanţarea celui mai mare proiect energetic din zona Clujului, construirea hidrocentralei Tarniţa - Lăpuşteşti: delegaţia chineză venită azi la Bucureşti a semnat o scrisoare de confort în acest sens.
Delegaţia, care numără în total câteva sute de oficiali şi oameni de afaceri chinezi, se află azi în România la Forumul Economic China - Europa de Est, ocazie cu care au fost semnate mai multe documente de colaborare România-China. Unul dintre acestea e scrisoarea de confort pentru hidrocentrala Tarniţa - Lăpuşteşti, semnată din partea Chinei de vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation, Yun Liang. Partea română e reprezentată de directorul companiei de proiect Tarniţa-Lăpuşteşti, Dan Cârlan.
13 astfel de documente au fost semnate azi între partea chineză şi cea română. Între acestea, un memorandum de înţelegere între departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională pentru Energie din China, pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, dar şi un acord între cele două guverne pentru înfiinţarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român de la Beijing şi respectiv a Centrului Cultural Chinez la Bucureşti.
Sinohydro este o reţea de companii de stat din China, cu domenii de activitate în construcţia hidroenergetică. Compania a fost contractor general pentru cea mai mare hidrocentrală din lume, Three GORGES, cu o putere instalată de 18.400 MW. Potrivit proiectului, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti va fi finalizată în semestrul al doilea din 2019 sau chiar în 2020.
Realizarea centralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti presupune asigurarea de fonduri de investiţii de peste 1,164 miliarde de euro (fără TVA) şi este prevăzută a se face prin atragerea capitalului privat al companiilor cu bonitate şi forţă financiară.
Hidrocentrala cu acumulare prin po