Igor Boţan: „Indecişi, conform sondajelor de opiniei, ar fi aproximativ 30% din cetăţenii Republicii Moldova.””
Recentele manifestații de stradă din Moldova, întâi mitingul proeuropean, apoi protestul antieuropean al comuniștilor, manifestațiile proeuropene masive de la Kiev, toate acestea ridică întrebări legate de democrația participativă - a celor care ies în stradă şi îşi exercită dreptul la libera exprimare, şi cea reprezentativă – a celor care au fost aleşi ca reprezentanţi ai poporului şi iau decizii controversate în societate şi care îi scot pe nemulţumiţi în stradă – acesta a fost subiectul pe care Vasile Botnaru l-a discutat cu analistul politic Igor Boţan:
Europa Liberă: Avem două proteste consecutive, diametral opuse, care ne permit să formulăm întrebarea de o manieră poate provocativă, dar justificată. Care democraţie este preferabilă: democraţia presiunii numerice, adică au dreptate cei mulţi sau cei care îi reprezintă şi ar trebui să stea în liniştea Parlamentului, să facă legi şi să facă viaţa mai bună? Dacă să apelăm la comparaţii, aş zice aşa: meciul dintre două echipe nici nu ar trebui să fie disputat, cine adună mai mulţi suporteri, acela ar trebui să îşi atribuie victoria.
Igor Boţan: „Aceste manifestaţii au menirea să demonstreze că potenţialul formaţiunilor, care au convocat aceste mari mitinguri, este la nivelul cuvenit, iar prin dimensiuni, prin participare, vor să inducă ideea că majoritatea cetăţenilor susţin forţele politice care le-au organizat.”
Europa Liberă: La Kiev, avem o demonstraţie care vrea să îl determine pe Ianukovici să renunţe la renunţare. Adică o asemenea presiune a străzii se încadrează în formulele democratice?
Igor Boţan: „Cu certitudine da, pentru că domnul Ianukovici a avut un parcurs şi a convins cetăţenii că Ucraina a ales vectorul european, iar, în ultimu