15 miliarde de lei vechi are de plătit către stat Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare Horticolă din Drăgoieni. În prezent, din veniturile proprii nu pot fi achitate decât facturile curente, iar penalităţile se îngroaşă odată cu trecerea timpului. Conducerea unităţii susţine că, dacă nici anul viitor nu vor primi bani pentru cercetare, staţiunea va fi desfiinţată.
Chiar dacă în ultima perioadă Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare Horticolă din Drăgoieni a vândut cantităţi însemnate de gutui, mere şi nuci, nu s-a reuşit reducerea datoriilor pe care le are la bugetul statului. Din aceste venituri s-a reuşit doar achitarea datoriilor de zi cu zi. „Am mai achitat din datoriile curente dar au rămas acele datorii istorice odată cu aplicarea legii 247/2005, la care s-au tot adăugat dobânzi, majorări. Datoriile sunt aproape 15 miliarde. Acum opt ani, ne-au luat 90% din suprafaţă şi au retrocedat-o la cetăţeni. Am rămas cu obligaţii către bugetul statului pe care n-am putut să le acoperim, neavând sursa de venituri. Dacă nu se vor acoperi aceste datorii şi vor fi scoase teme de cercetare ca să putem aborda noi proiecte în domeniul cercetării, situaţia se complică, în sensul că unitatea este în pericol de a se desfiinţa. Dacă n-ai sursă de finanţare nu mai stă personalul, nu stă nimeni pe salarii de nimic”, a declarat Ion Călinoiu, directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Horticolă din Drăgoieni.
Nu pot accesa credite bancare
O soluţie ar fi contractarea unui credit pentru stingerea datoriilor către stat care se măresc pe zi ce trece. Nu se poate face nimic în acest sens, dat fiind faptul că suprafeţele aflate în administrarea staţiunii ţin de domeniile statului. „Aici este un non-sens. Adică administrăm un patrimoniu, un domeniu public al statului, dar pentru care nu se primeşte niciun leu de la bugetul statului. Nu se poate valorifica nimic din ce avem