Democrat-liberalii timişoreni solicită ca situl arheologic din centrul Timişoarei, un stăvilar din veacul al XVIII-lea, să fie valorificat în locul în care a fost descoperit şi nu cum doresc proprietarii terenului pe care se află acesta, să fie mutat într-o piaţetă din apropriere.
Consilierul local PDL Simion Moşiu consideră că mutarea vestigiului în alt loc – doar pentru că acolo un dezvoltator imobiliar, proprietar al terenului, doreşte să-şi extindă afacerile – reprezintă “o mutilare a istoriei oraşului”.
“Asistăm neputincioşi la un viol legalizat al trecutului şi a istoriei oraşului nostru. (…). Băieţii deştepţi au spus ‘staţi liniştiţi că se rezolvă’. Ce nu au reuşit clanurile, reuşesc românii, cu ajutorul Executivului, începând de la primărie şi trecând la avizul unui ministru (al Culturii, n.r.). Un crâmpei de muzeu, acolo, ca să ne închidă gura, înseamnă o bucată din ecluză, dar ce facem cu zidurile, pentru că nu vorbeşte nimic despre ziduri, pe care nu le poţi muta ca pe o statuie“, a declarat luni Moşiu, într-o conferinţă de presă.
Situl arheologic din veacul al XVIII-lea a fost descoperit în centrul Timişoarei în vară, în timpul unor lucrări de construcţie, iar ModaTim, dezvoltatorii proiectului City Business Centre (CBC), pe terenul cărora se află vestigiul au propus Comisiei Monumentelor Istorice trei variante de valorificare a vestigiului.
Prima propunere a fost aceea de a nu muta stăvilarul, de a oferi o mare expoziţie pe holurile şi în spaţiul public. Cea de-a doua presupunea păstrarea unor elemente importante ale sitului în parcajul subteran, iar ultima variantă presupunea mutarea celei mai mari părţi a stăvilarului cu 30 de metri, în piaţeta urbană ce va fi construită cu scopul de a le oferi timişorenilor un crâmpei de muzeu.
Arhitecţii şi dezvoltatorii City Business Centre Timişoara preferă cea de-a treia variantă, pen