Doctorii din Republica Moldova vor putea fi contractaţi în clinicile şi spitalele de peste hotare numai pe o perioadă determinată şi doar dacă nu sunt angajaţi pe termen lung acasă. Medicii sunt nemulţumiţi de restricţiile prin care Guvernul vrea să oprească exodul din Sănătate.
Mai mulţi medici sunt nemulţumiţi de propunerea Ministerului Sănătăţii de a încheia acorduri interguvernamentale cu 19 state europene, privind reglementarea migraţiei în scop de lucru. Aceştia susţin că, în străinătate, salariile sunt mult mai bune decât cele primite aici.
„Înţeleg că ministerul vrea să aibă cât mai mulţi medici în ţară, dar e mai simplu să mărească salariile doctorilor, decât să pună atâtea restricţii. Am un coleg care face endoscopie în Franţa şi ia 6.000 de euro pe lună. Aici primesc cam 4.500 de lei. Numai pe serviciile comunale dau vreo 3.000 de lei. Omul nu poate pleca, dar nici aici nu poate trăi“, susţine medicul orelist Ion Chiriac, de la Spitalul Clinic Republican.
„Trăiesc în condiţii foarte bune aici, la Hanovra. Faţă de Moldova, diferenţa e ca de la cer la pământ“ - Anatol Ciubotaru, cardiochirurg
„În urmă cu vreo cinci ani au plecat mai mulţi chirurgi de-ai noştri, în România. Avem şi un medic terapeut foarte bun în Franţa. Ştiu că iniţial a muncit la negru, s-a încadrat în sistemul de-acolo şi acum e foarte bine cotat. Aş merge cu plăcere la lucru în străinătate. În 1999 am avut ocazia să plec în România, dar n-am putut merge, din motive personale“, mărturiseşte şi medicul epidemiolog Anatol Ghergheligiu, din Bălţi.
Restricţii pentru medici
Potrivit Eugeniei Berzan, şefa Direcţiei relaţii externe din cadrul Ministerului Sănătăţii, prin semnarea acestor acorduri, statele co-semnatare vor recunoaşte calificările profesionale ale medicilor moldoveni, le vor asigura angajarea în condiţii decente, precum şi beneficiile sociale afe