Medicii declanşează luni primele acţiuni de protest, după ce au dat asigurări că sunt dispuşi să meargă până la demisia în bloc dacă revendicările nu le vor fi rezolvate. Ministrul de resort crede, însă, că această grevă de avertisment nu va afecta activitatea din spitale.
Ultima rundă de negocieri, care a avut loc sâmbătă dimineaţă, a rămas fără nici un rezultat. La ieşirea de la negocierile avute cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că greva de avertisment va avea loc luni între orele 8.00 şi 10.00, când va fi asigurată o treime din serviciile medicale – în general urgenţele. Personalul medico-sanitar care nu se va ocupa de urgenţe se va aduna în semn de protest într-un loc din spital, iar după ora 10.00, toată lumea îşi va relua activitatea, a precizat acesta.
Citeşte şi: Eugen Nicolăescu: Cred că medicii vor fi la serviciu
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat în schimb că el crede că „medicii vor fi la serviciu“. Pentru că, din punctul meu de vedere, medicii sunt în slujba pacienţilor, e jurământul pe care l-au făcut, să apere viaţa oamenilor. Deci eu cred că medicii vor fi la serviciu, probabil că vor fi şi cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentative ale medicilor n-au deschis nici un conflict de muncă cu Ministerul Sănătăţii", a spus Nicolăescu.
Urmează greva generală
Întrebat dacă vor fi sancţionaţi medicii care vor participa la grevă, Nicolăescu a spus că managerii de spital care vor constata că au probleme vor trebui să ia măsuri, „pentru că, până la urmă într-o ţară democratică, prima condiţie este respectarea legii“.Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze inde