Preşedintele egiptean interimar a promulgat duminică o lege controversată ce permite autorităţilor instalate la putere de Armată după destituirea preşedintelui Mohamed Morsi să interzică reuniuni sau manifestaţii care ar ameninţa securitatea publică, relatează AFP.
Proiectul de lege a provocat reacţii critice din partea susţinătorilor drepturilor omului, în ultimele săptămâni, fiind considerat o gravă încălcare a democraţiei. Textul prevede pedepse de la unu până la cinci ani de închisoare pentru delicte mergând de la port de cagulă până la cel de port de arme în timpul defilărilor sau reuniunilor, a anunţat în cursul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Egiptului, Ehab Badawi.
De asemenea, legea obligă organizatorii să informeze autorităţile de manifestaţia lor cu cel puţin trei zile înainte de organizare. Organizatorii de manifestaţii trebuie să furnizeze datele lor de contact, locul sau traseul defilării, revendicările şi sloganurile care vor fi scandate. Ministerul de Interne poate decide interzicerea reuniunii în cazul în care consideră că aceasta reprezintă o „ameninţare pentru securitate", a explicat Badawi.
Intervievat de AFP, premierul Hazem al-Beblawi a precizat că statul nu aşteaptă de la organizatori să „solicite autorizare" din partea autorităţilor, ci doar „să le informeze"
„Această lege nu îngrădeşte dreptul de a manifesta, ci vizează protejarea drepturilor manifestanţilor", a insistat el.
O sursă guvernamentală a precizat pentru AFP că textul iniţial a suferit modificări. „Se prevedea ca organizatorii să informeze cu şapte zile înainte despre organizarea unei manifestaţii, acest termen a fost redus la trei", a precizat sursa.
Într-o ţară în care Guvernul reprimă de la jumătatea lunii august într-un mod extrem de violente manifestaţiile islamiste care reclamă reîntoarcerea la putere a lui Mor