Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:
Ucraina a suspendat semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Ce impact va avea decizia Kievului asupra Republicii Moldova şi a regiunii în ansamblu? Şi… în ce ţară şi-ar dori să trăiască locuitorii regiunii transnistrene? – un vox populi pe străzi din Tiraspol şi Bender.
***
Europa Liberă: Decizia Ucrainei de a suspenda semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, cu numai o săptămână înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, a trezit decepţie printre oficialii europeni, protestul opoziţiei la Kiev şi numeroase reacţii politice şi comentarii de presă. Oficialii europeni sunt convinși că Ucraina a luat această decizie sub presiunea Rusiei. În timp ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a acuzat, la rîndul său, Occidentul că ar face presiuni asupra Ucrainei.
La Chişinău, guvernul a declarat că orientarea pro-europeană a Moldovei rămâne la fel de fermă, pe deplin asumată şi că relaţiile cu Kievul vor rămâne la fel de strânse.
Vladimir Iastrebceak x Vladimir Iastrebceak La Tiraspol, liderii administraţiei, au păstrat tăcere, chiar dacă până acum au criticat vehement apropierea Moldovei şi Ucrainei de Uniunea Europeană. În schimb, fostul ministru de externe al nerecunoscutei republici, Vladimir Iastrebceak, a spus, citat de Novîi reghion, că Tiraspolul nu ar trebui să se bucure înainte de vreme şi că „ce a fost mai greu încă nu a trecut”. „Provocările rămân la fel de serioase, - a spus fostul negociator transnistrean, - pentru că Ucraina va trebui să-şi restabilească, într-un fel sau altul, relaţiile cu Uniunea Europeană. Şi este foarte probabil ca autorităţile de la Kiev să fie acum mult mai receptive faţă de unele cerinţe europene, inc