Luni, timp de două ore, personalul medical din toate spitalele dn România trebuia să intre în grevă de avertisment. Acest lucru nu s-a întâmplat şi la Bistriţa, medicii şi asistenţii refuzând să facă grevă, deşi liderul de sindicat anunţa în urmă cu câteva zile că personalul medical va participa la grevă.
În ciuda faptului că Sanitas are la nivelul judeţului în jur de 1000 de membri, greva anunţată în toată ţara nu va avea loc şi în Bistriţa-Năsăud. Liderul de sindicat, Viorel Viţelariu anunţa în urmă cu câteva zile că şi în Bistriţa-Năsăud vor avea loc greve de avertisment. Se pare că medicii şi asistenţii din Bistriaţa-Năsăud nu au dorit să facă grevă de avertisment, deşi este vorba de doar două ore.
Printre cei care ar fi refuzat să facă grevă s-au numărat şi cei din Ordinul Asistenţilor Medicali, cei din Colegiul Medicilor, dar şi reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă.
În restul ţării, timp de două ore, cadrele medicale şi-au întrerupt activitatea, ocupându-se doar de urgenţe.
Printre cererile cadrelor medicale s-au numărat alocarea a minim 6% din PIB pentru sănătate, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate sau o legislaţie care să garanteze independenţa profesională.
În urmă cu o săptămână, ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană afirma că nu crede că va avea loc o grevă generală, mizând pe buna credinţă a personalului medical, dar şi pe faptul că un astfel de protest ar fi ilegal, întrucât majoritatea medicilor şi asistenţilor au contracte colective de muncă, care interzic grevele.
Vă mai recomandăm:
Programările la doctor şi operaţiile, amânate de greva din Sănătate
Ministrul Nicolăescu, după avizarea bugetului Sănătăţii: medicii nu au deschis conflictul de muncă, greva lor e ilegală