Chinezii au un excedent comercial de zeci de miliarde de dolari. Luna octombrie a fost o mare dezamagire, ei anuntand ca excedentul le scazuse la numai 13,5 miliarde de dolari (semestru/semestru), cadere de 45% ca sa va dati seama. Imaginati-va ca luna de luna va intra pe card bani mult mai multi decat cheltuiti. OK, va faceti rezerve, cumparati aur si tot va mai raman. Ce faceti cu ei? Va luati o casa sau va deschideti un business. Cu alte cuvinte, investiti. Asta fac si chinezii. Nu de iubire de economia romaneasca ci de nevoie si de teama, scrie Dan Popa pe blogul lui.
Intermezzo:
In 7 septembrie 2010, un vas chinez s-a ciocnit cu o nava de patrulare japoneză langa un grup de insule aflat in larg. Căpitanul vasului chinez a fost luat în custodie de către patrula japoneza. China a protestat furioasa cerând eliberarea căpitanul și prezentarea unor scuze “complete” din partea Japoniei. Intrucat nu le-au primit, China nu a declarat razboi de infanterie, ci a stopat exporturile de asa-numite pamanturi rare catre Japonia. Dupa o saptamana, vazand ca producatorii locali nu mai au ce lucra si ca urma sa urce amenintator somajul, Japonia a decis sa « miste » putin cursul. Yenul a scazut circa 3 la sută în trei zile fata de yuanul Chinei. Efectul a fost mai mult decat scontat: scuzele au sosit oficial, capitanul a fost eliberat, iar in final economiile celor doua state si-au reluat comertul bilateral.Sa revenim:
Dolarul american si-a pastrat valoarea in criza, moneda fiind considerata valoare de refugiu si de acumulare de rezerve valutare. Cearta din Europa ii face pe investitori sa inlocuiasca euro cu usd. Uitati-va piton la legaturile dintre China si tarile exportatoare de petrol.
Cand China vrea sa-si stabilizeze cursul monedei proprii (si asta se intampla de cate ori are un excedent comercial cu SUA care nu e compensat de un flux financia