Producătorii români care au mizat pe cartofi au avut de câştigat în acest an datorită cererii crescute din Europa unde producţiile multor ţări europene cu tradiţie în cultivarea cartofilor s-au redus dramatic din cauza condiţiile meteorologice nefavorabile, dar şi a unor boli care au afectat această cultură.
Din păcate, cei mai mulţi producători şi-au vândut producţia din câmp în acest an, iar în prezent stocurile interne sunt limitate, doar 10% din producţia totală de cartofi anunţată de autorităţi, de 2,8 milioane de tone, ceea ce va aduce inevitabil o scumpire a cartofilor în această iarnă.
‘Pentru fermierii care s-au încumetat să planteze cartofi şi în 2013, acesta a fost un an mai bun şi din punct de vedere productiv şi financiar pentru că au reuşit să-şi acopere pierderile din anii trecuţi. Producţia medie a fost mai mare datorită condiţiilor meteo favorabile, fiind în unele zone şi de 25-30 de tone la hectar. Însă, pe total pe ţară, cred că producţia este mai mică, pentru că suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut enorm în 2013. Din datele APIA cred că nu am avut mai mult de 41.000 hectare, faţă de 220.000 hectare, cât raportează Ministerul Agriculturii că s-a cultivat cu cartofi în acest an, însă evidenţele APIA sunt realizate în baza cererilor depuse de fermieri pentru obţinerea plăţilor pe suprafaţă’, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România (FCCR), Ioan Benea.
Acesta a precizat că producţia de cartofi s-a vândut, în 2013, încă din perioada de recoltate şi foarte puţini fermieri mai au la ora actuală stocuri de cartofi, iar necesarul intern, de peste două milioane de tone, va trebui acoperit în această iarnă, din păcate, cu cartofi veniţi din import.
‘Din datele noastre de la Federaţie cred că aproape toată producţia s-a exportat. Stocurile mai sunt la doar 10% din producţie, pentru că