Ministerul Dezvoltării pregăteşte o nouă modificare legislativă în sprijinul speculatorilor imobiliari, consideră preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan. Schimbarea presupune ştergerea unor obligaţii pe care administraţia locală le are privind informarea şi consultarea publicului la emiterea documentaţiilor de urbanism.
Nicuşor Dan atrage atenţia asupra propunerii de modificare a Ordinului Ministrului Dezvoltării nr. 2701/2010 privind consultarea publică la emiterea documentaţiilor de urbanism. Atât obligativitatea anunţării investiţiei către vecinii potenţial afectaţi, cât şi posibilitatea cetăţenilor de a trimite observaţii dispar în proiectul de modificare al Ordinului.
Ordinul Ministrului Dezvoltării nr. 2701/2010 a fost emis în urma solicitărilor societăţii civile şi prevedea o procedură de consultare a vecinilor afectaţi de documentaţiile de urbanism (PUZ-uri şi PUD-uri). Primăriile erau obligate să anunţe investiţia pe panouri din vecinătatea zonelor, iar ordinul prevedea momente concrete în care cetăţenii să trimită observaţii la proiecte.
Scurtarea perioadei consultării şi mai puţine specificaţii
Potrivit analizei modificărilor de pe site-ul Uniunii Arhitecţilor din România, cea mai dramatică schimbare este scurtarea consultării: în timp ce în legislaţia actuală, consultarea se face pe toată durata elaborării şi avizării proiectului de urbanism, modificarea cere ca ea să nu depăşească 25 de zile de la data aducerii la cunoştiţa publicului.
De asemenea, propunerea de modificare sporeşte caracterul vag al Ordinului nr. 2701/2010, prin eliminarea unor specificaţii precum momentele în care se face consultarea (anunţul de intenţie, elaborarea studiilor de fundamentare, elaborarea propunerilor supuse avizării şi faza legată de propunerea finală) sau structura clară a raportului informării şi consultării publicului