Regretatul om de cultură slătinean Visi Ghencea a reînviat, duminică seară, în amintirea prietenilor săi care nu s-au mai mulţumit doar să-l aibă în gând, ci au vrut să-l nemurească prin existenţa unui bust amplasat în foaierul Centrului Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina.
Momentul, unul cu emoţii şi lacrimi pe obrajii unora dintre cei cu care Visi a împărţit clipe de neuitat în viaţa-i pe cât de scurtă, pe atât de plină, a avut loc în deschiderea „Zilelor Eugen Ionescu”, după punerea în scenă, de o trupă de actori din Slatina, Craiova şi Bucureşti, a piesei „Colivia cu iluzii”, scrisă de Cornel Udrea şi regizată de Eugen Titu.
Despre Visi Ghencea, risipit în mai multe direcţii artistice, dar ombilical legat de teatru, şi-au reamintit cu voce tare, printre alţii, bunul său prieten Valeru Ciurea, cel care a şi avut ideea bustului, autorul monumentului, artistul plastic Marcel Duţu, dar şi reprezentanţii autorităţilor publice locale, cei doi viceprimari ai Slatinei, Mihaela Stana şi Cristian Bircea. Emoţia generală a mai fost împărtăşită de pictorul şi muzeograful Traian Zorzoliu, de scriitoarea Cecilia Romaniuc, de fostul primar al Slatinei, Gheorghe Păunescu, de rapsodul Ion Creţeanu, de şefii instituţiilor de cultură etc.
„În urmă cu un an şi jumătate, la o manifestare artistică în cinstea prietenului nostru Visi, Vali Ciurea a început să plângă şi mi-a cerut să-i fac un bust. Iar eu am spus atunci că am să-i fac bustul. Sper ca, pe viitor, cu ajutorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, cu sprijinul prietenilor, să reuşim să turnăm un bust al lui Visi şi în bronz”, a spus Marcel Duţu.
Visi Ghencea, pe numele său Zefir Berzovis Ghencea, a fost omul fără de care viaţa culturală a Slatinei, dar şi boema locală ar fi fost cu mult mai sărace. Fondator al Societăţii Culturale „Eugen Ionescu”, în 1992,