Fie că se afla la vânătoare sau își lucra pămâtul, omul veacurilor trecute își petrecea cam 90% din timp muncind fizic. Dar, o dată cu apariția televizoarelor, a computerelor și a muncii de birou, am ajuns să stăm jos mai mult decât în orice altă perioadă istorică.
În acest moment, oamenii sunt sedentari cam 9,3 ore pe zi, iar asta e chiar mai mult decât dorm (7,7 ore). Din păcate, corpurile noastre nu au fost construite pentru a sta prea mult jos iar actuala situație începe să-și pună amprenta asupra sănătății noastre. Iată care sunt cele mai mari probleme de sănătate determinate de sedentarism:
1. Sedentarismul crește riscul morții cu până la 40%
Statul pe scaun mai mult de 6 ore pe zi crește cu 40% șansele morții în umătorii 15 ani. Moartea prematură poate surveni chiar dacă mergi regulat la sală. Cei care stau jos mai puțin de 3 ore pe zi nu au această problemă.
2. Sedentarismul îngrașă
Oamenii grași stau jos cu 2,5 ore mai mult decât cei slabi. Oamenii sedentari au de două ori mai multe probleme de sănătate și boli cardiovasculare decât cei care stau mult în picioare la lucru.
3. Sedentarismul distruge corpul
Imediat ce te așezi: activitatea mușchilor se reduce considerabil, ajungi arzi doar o calorie pe minut iar cantitatea de enzime care descompun grăsimea se reduce cu 90%.
La două ore după ce te-ai așezat cantitatea de colesterol bun se reduce cu 20%. La 24 de ore de când ești sedentar: eficiența insulinei scade cu 24% și crește riscul de diabet. Ce poți face pentru a combate sedentarismul?
Pentru majoritatea oamenilor, statul pe scaun timp de cel puțin 8 ore pe zi este inevitabil. Cu toate acestea, sedentarismul prelungit după orele de muncă este cel care îți poate fi fatal. Specialiștii recomandă cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi dar, din păcate, acest interval de timp nu este suficient. De aceea, ri