Scris de M. Hoster - „Nu vrem să călcăm pe aceiași greblă”, e o vorbă a moldovenilor de peste Prut. Adică nu vor să facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut românii. Şefii mai multor Agenţii Regionale din Republica Moldova au venit la Timişoara pentru a învăţa cu ce se mănâncă dezvoltarea regională şi cum se pot atrage bani de la Uniunea Europeană în acest scop.
Experienţa ADR Vest în domeniul dezvoltării regionale şi al accesării fondurilor europene este exemplu de bună practică pentru organismele create în Republica Moldova pentru a realiza regionalizarea ţării.
Cu câteva zile înainte de semnarea acordului de asociere al Moldovei cu Uniunea Europeană, o delegaţie din această ţară au venit la Timişoara, special pentru a „fura” din experienţa românească şi a nu intra nepregătită în lupta de obţinere a banilor europeni. Delegaţia a fost condusă de Liviu Oboroc, viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor: „Sper să nu mai facem aceleaşi greşeli ca românii şi sper că procesul de implementare al proiectelor va fi mult mai rapid. România este un partener care ne susţine enorm”.
El a admis că, chiar cu riscul de a-i supăra pe „tătucii” ruşi, Moldova continuă procesul de integrare europeană şi speră că ţara sa nu va fi privită de UE la pachet cu Ucraina, ţară unde sentimetul pro UE a cam scăzut.
Sorin Sofronie, consulul onorific al Moldovei în România a ţinut să specifice faptul că delegaţia din ţara vecină a inclus 25 de membri, ceea ce demonstrează importanţa pe care ei o acordă integrării europene.
Sorin Maxim, şeful ADR Vest, spune că toată expertiza organizaţiei pe care o conduce va fi pusă la dispoziția delegației din Republica Moldova. Aceştia au recunoscut că sunt cam pe lângă subiect în domeniul regionalizării.
„Cred că avem foarte multe de oferit. Vom face vizite la Aquatim pentru că moldovenii sunt interesaţi, în pr