Mandache Leocov, "părintele" actualei Grădini Botanice din Iaşi şi unul dintre cei mai mari specialişti în cultivarea plantelor din istoria României, predă, prin intermediul adevarul.ro, o lecţie completă privind plantarea şi îngrijirea arborilor în oraş. Profesorul demontează argumentele şefilor Primăriei Iaşi, potrivit cărora dispariţia din oraş, în 2013, a sute de copaci, s-ar datora poluării sau unei boli necunoscute.
Zeci de locuitori din aproape toate cartierele Iaşiului reclamă tot mai des tăierile de copaci în neştire din oraş. Oamenii se arată scandalizaţi de faptul că arborii de aliniament se usucă pe capete, uneori pe străzi întregi, şi dau vina pe muncitorii Primăriei Iaşi pe care-i acuză de proastă îngrijire. Pe de altă parte, oamenii municipalităţii par a culca la pământ şi copacii sănătoşi, care ar mai putea fi salvaţi.
Municipalitatea a raportat că a tăiat 639 de copaci de la începutul anului şi că mai are programate alte 237 de tăieri până în luna decembrie. Neoficial, numărul copacilor tăiaţi este dublu. S-au tăiat zeci de tei în cartierele Copou, Păcurari, Tătăraşi, Dacia sau bulevardul Socola şi urmează să dispară alţi câţiva zeci de arbori în Păcurari.
Aceasta, în condiţiile în care, până în 1989, se tăiau la Iaşi anual doar câţiva zeci de copaci, majoritatea bătrâni.
Pe de altă parte, toaletările raportate în 2013 se ridică la aproximativ 8.500, or tocmai aici este problema, conform specialiştilor. Mandache Leocov, fostul director al Grădinii Botanice, considerată una dintre cele mai frumoase din Europa de Est, un botanist reputat, spune că proiectele urbane dezvoltate în ultimii ani, corelate cu incompetenţa muncitorilor municipalităţii, au condus la o apocalipsă dendrologică.
Populaţia oraşului a devenit foarte sensibilă la problema vegetaţiei după "scandalul teilor", izbucnit în febr