Comisia Europeana clarifica drepturile cetatenilor UE in ceea ce priveste libera circulatie si accesul la prestatiile sociale, raspunzand preocuparilor exprimate de unele state membre in legatura cu problemele pe care fluxurile migratoare le-ar putea pune autoritatilor locale, a informat luni Reprezentanta CE in Romania.
Clarificarile sunt cuprinse intr-un document programatic adoptat recent de Comisie, care subliniaza responsabilitatea comuna a statelor membre si a institutiilor UE in ceea ce priveste respectarea drepturilor cetatenilor europeni de a locui si a munci intr-o alta tara din UE.
Pentru a sprijini eforturile statelor membre in acest sens, documentul Comisiei defineste cinci actiuni concrete de consolidare a dreptului la libera circulatie, ajutand totodata statele membre sa profite de avantajele oferite de acesta, precizeaza Reprezentanta CE, intr-un comunicat de presa.
Comunicarea analizeaza impactul pe care cetatenii mobili ai UE il au asupra sistemelor de protectie sociala din statele membre gazda. Dovezi concrete sugereaza cu tarie faptul ca majoritatea cetatenilor UE care se muta intr-un alt stat membru fac acest lucru pentru a munci. Probabilitatea ca acestia sa exercite o activitate economica este mai mare, comparativ cu cetatenii statului membru gazda, iar sansele ca ei sa depinda de prestatii sociale sunt mai reduse. De fapt, procentajul cetatenilor mobili ai UE care beneficiaza de prestatii este relativ scazut, in comparatie cu resortisantii proprii ai statelor membre si cu cei ai tarilor terte.
In majoritatea statelor membre, cetatenii mobili ai UE sunt contribuabili neti la sistemul de protectie sociala din tara gazda.
Comunicarea defineste drepturile si obligatiile pe care le au cetatenii Uniunii in temeiul legislatiei UE. Ea clarifica conditiile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca