Marti la Bucuresti, premierul Chinei si un desant de investitori chinezi vor sta la masa cu Premierul Romaniei. Li se vor alatura premieri din alte 15 state din regiunea Europei Centrale si de Est. In fapt reprezentantii a 16 state membre/candidate UE, economii ce totalizeaza agregat aproape 2% din PIB mondial si 1,7% din populatia mondiala. Cristian Socol a realizat în ZF o analiză a acestei importante vizite.
Cateva argumente pentru a sustine importanta acestui eveniment pentru Romania.
Deschiderea catre a doua economie puternica a lumii. România poate beneficia de dorinţa Chinei de a investi in tari emergente, dinamice si competitive.. Strambatul din nas la auzul numelor anumitor tari este o tactica depasita si nu tine loc nici de foame si nici de sete in timpurile pe care le traim. Avem nevoie de acest summit si de re-deschiderea relatiilor comerciale cu China, un partener comercial traditional al Romaniei. Summitul respecta Acordul de Parteneriat Strategic incheiat de China cu Uniunea Europeana.
Schimbarea de paradigma. O deschidere puternica spre piete traditionale, pierdute in ultimele doua decenii inseamna a depasi nivelul de saturatie al functiei de productie al economiei romanesti. Inseamna productie mai mare, inseamna o crestere economica dincolo de 3%, reprezinta un stimul pentru cresterea numarului de locuri de munca si exporturi.
O alta mentalitate. Gandire globala si actiune locala, pe termen scurt, regionala pe termen mediu. Romania trebuie sa depaseasca atitudinea fatalista de tara cu potential nefolosit. Trebuie sa fie ancora pentru tarile din regiune. Trebuie sa isi mentina blazonul obtinut, acela de Tigru al Europei Centrale si de Est. A ramane in paradigma dependentei aproape totale de pietele din Uniunea Europeana reprezinta o greseala economica de incepator. Diversificarea relatiilor comerciale presupune deopotriv