Ministerul Comerţului britanic a înaintat, ieri, Guvernului britanic un raport acuzator
Companii viabile au fost supuse unor "taxe sau amenzi exorbitante"
Banca scoţiană Royal Bank of Scotland (RBS), la care statul britanic este acţionarul majoritar, este acuzată într-un raport oficial că a falimentat companii viabile pentru a le cumpăra activele la preţuri avantajoase, relatează AFP, citat de Mediafax.
Lawrence Tomlinson, consilier al Ministerului Comerţului, a înaintat luni Guvernului britanic un raport acuzator la adresa băncii la care statul deţine o participaţie de 81%, după ce a salvat-o de la faliment în 2008. "Există numeroase exemple bulversante de companii solide distruse de RBS, al impactului devastator avut asupra vieţii antreprenorilor", a declarat Tomlinson.
Acuzaţiile sale se concentrează pe divizia băncii însărcinată cu restructurarea companiilor aflate în dificultate, numită Global Restructuring Group (GRG).
Firme mici şi mijlocii fără probleme reale au fost trecute în mod artificial sub tutela GRG, sub diverse pretexte, cum ar fi încălcarea unor condiţii minore din contractele de creditare.
Aceste firme au fost supuse unor amenzi sau taxe exorbitante, de ordinul sutelor de mii de lire, care le-au adus în faliment. O altă filială a RBS a profitat apoi, cumpărând activele acestor firme, în special bunurile imobiliare lichidate.
Tomlinson a cerut adoptarea unor măsuri imediate pentru oprirea acestui comportament "lipsit de scrupule".
Guvernul a transmis imediat raportul Autorităţii pentru Conduită Financiară (FCA) şi Autorităţii de Reglementare Prudenţială (PRA). "Unele dintre aceste acuzaţii sunt foarte grave şi aştept un răspuns urgent referitor la măsurile care au fost luate", a declarat ministrul liber-democrat al Comerţului, Vince Cable. Ministrul de Finanţe George Osborne a spus la rândul său că