Premierul Jean-Marc Ayrault, confruntat cu o uriaşă lipsă de popularitate în rândul opiniei publice, a dat startul discuţiilor privind reforma sistemului fiscal din Franţa considerat prea complex şi greoi.
Într-o primă etapă, şeful guvernului de la Paris a primit în audienţă rând pe rând diversele sindicate franceze şi pe reprezentanţii patronatului. Vor urma în zilele următoare reprezentanţii aleşilor francezi.
Sindicatele speră ca discutia să nu se oprească aici, adică demersul premierului francez "să nu fie doar o operaţiune de comunicare". Sindicaliştii îi cer lui Jean-Marc Ayrault să se ţină de cuvânt şi "să repornească de la zero fiscalitatea din Franta".
Pariul se anunţă însă riscant pentru guvern, estimează mai toţi analiştii, mai ales că anunţul privind această reformă i-a luat din scurt pe toţi, inclusiv pe şeful statului care a fost informat în ultima clipă de intenţiile premierului.
Trebuie spus că cuplul executiv francez beneficiază de o cotă de popularitate nemaiîntâlnit de slabă. E şi motivul pentru care opoziţia conservatoare de la Paris îl bănuie pe şeful guvernului că doreşte prin acest anunţ să dea o simplă "lovitură de imagine".
Oricum, dreapta spune că nu va susţine această reformă necesară decât dacă ea prevede scăderi drastice de impozite. Ori premierul nu ştie încă exact ce soluţie şi-ar dori să adopte. O parte din sindicate îşi doresc mai degrabă o reformă a impozitului pe venit şi nu o fiscalitate indirectă.
În schimb mai toţi sindicaliştii refuză ideea unei impozitări la sursă, aşa cum se face în alte ţări. Acest lucru ar presupune ca patronii să cunoască întreaga situaţie financiară personală a salariaţilor lor, lucru inadmisibil pentru multe sindicate.
Singura ipoteză pentru moment consensuală printre sindicalişti pare a fi o reformă a finanţării securităţii sociale. Cum era de aşteptat, reprezen