Din ce în ce mai multe femei cad victimele fenomenului de violenţă în familie, însă puţine au curajul să reclame această situaţie. Aproape zilnic, la nivelul judeţului cel puţin o femeie este agresată fizic.
În fiecare an, pe 25 noiembrie, este celebrată Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii, dată stabilită prin rezoluţia 54/134 din 17 decembrie 1999 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Această zi a fost marcată şi la Slatina printr-o acţiune care a constat în distribuirea de pliante şi broşuri, menită să tragă un semnal de alarmă asupra acestui fenomen.
Sloganul acestei campanii este „Stop violenţei împotriva femeilor!”, iar obiectivul ei principal este transmiterea către populaţie a unui mesaj care afirmă că violenţa împotriva femeii este un comportament indezirabil şi deviant, precum şi informarea tinerilor cu privire la efectele negative ale violenţei asupra femei.
Nu există un adăpost pentru victimele violenţei
Pentru a combate acest fenomen la nivelul judeţului, încă de anul trecut, a fost constituită Echipa Intersectorială Locală (EIL) formată din reprezentanţi ai DGASPC, Jandarmeriei, IPJ, ITM, DSP şi ISJ. Acest organism a fost înfiinţat, iniţial, pentru prevenirea exploatării prin muncă a copilului, însă apoi şi-a extins atribuţiile şi în domeniul prevenirii violenţei în familie. EIL-ul se întâlneşte trimestrial şi ori de câte ori este nevoie.
„Noi ne întâlnim de câte ori există o sesizare de violenţă asupra copilului, violenţă în familie sau exploatarea copilului prin muncă. Nu este zi în care să nu avem sesizări”, a explicat Smaranda Şandor, coordonatoarea EIL-ului.
Din păcate, în acest moment, la nivelul judeţului Olt, nu există un adăpost pentru victimele violenţei în familie. Vestea îmbucurătoare este că judeţul va beneficia de o astfel de locaţi