„Eficienţa este atunci când colaborează împreună organizaţiile neguvernamentale cu autorităţile locale.”
Astăzi este marcată Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei. Cu această ocazie, timp de 16 zile în Moldova se va desfăşura campania de luptă împotriva violenţei în bază de gen, desfăşurată al 13-lea an consecutiv. Duminică peste 50 de primari s-au alăturat acestei campanii, organizând un flash-mob prin care s-au angajat să întreprindă acţiuni împotriva violenţei faţă de femei şi fete de la sate. Ce pârghii au la dispoziţie primarii pentru a proteja victimele violenţei şi a reduce acest fenomenul a încercat să afle Alla Ceapai:
Primarii care s-au alăturat campaniei naţionale împotriva violenţei îşi propun să convingă sătenii prin diverse acţiuni de informare că violenţa domestică trebuie exclusă din cutumele vieţii cotidiene. Deşi îşi doresc să se implice mai activ în a diminua fenomenul violenţei domestice, nu doar cu vorba, dar şi cu fapta, primarii recunosc că au oarecum mâinile legate. Bugetele locale modeste nu le permit luxul de a angaja un psiholog sau un jurist, cu atât mai mult de a deschide centre specializate de consultanţă pentru victimele violenţei, spune preşedinta CALM şi primăriţa satului Selemet, Cimişlia, Tatiana Badan:
„De multe ori noi trebuie să ne adresăm la nivelul de raion ca să beneficiem de asistenţă psihologică sau juridică. Dar în multe raioane deja sunt formate birouri de consultare şi informare a cetăţenilor. Noi putem să solicităm să facem echipe mobile care să viziteze localităţile şi să ofere mai multă asistenţă acestor familii care au nevoie ca oamenii să ştie cum să-şi rezolve o chestiune de familie, de serviciu sau una socială.”
Edilul satului Ţipala, Ialoveni, Ilie Castraveţ, spune că puţine femei agresate în familie se adresează poliţistului, asistentului social sau primar