Cadrele medicale din unităţile spitaliceşti sălăjene nu şi-au sistat activitatea de asistenţă medicală, luni, 25 noiembrie, între orele 8 şi 10. Dacă în ţară, timp de două ore, membrii Federaţiei Sanitas au intrat în grevă de avertisment pentru a atrage atenţia asupra mai multor revendicări, fiind asigurate doar o treime din serviciile medicale, în general, urgenţele, în unităţile spitaliceşti din Sălaj activitatea s-a desfăşurat normal.
Reprezentanţii Sanitas Sălaj au luat această decizie după ce s-a constatat că ,în niciuna din cele patru unităţi medicale din judeţ, nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru declanşarea grevei. După cum a explicat Chelement Hodiş, preşedintele Sanitas Sălaj, în trei unităţi medicale, respectiv Spitalul de Urgenţă Zalău, Spitalul de Boli Cronice Crasna şi Spitalul Orăşenesc Jibou, existenţa contractului colectiv de muncă împiedică declanşarea conflictului de muncă, în caz contrar atât organizatorii cât şi angajaţii participanţi ar putea fi obligaţi la plata unor despăgubiri. “La Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, deşi avem sindicat reprezentativ, 57 la sută dintre salariaţi fiind membri Sanitas, contractul colectiv de muncă împiedică declanşarea grevei. La celelalte două unităţi spitaliceşti, respectiv Crasna şi Jibou, sub 50 la sută dintre salariaţi sunt membri de sindicat. În schimb, la Spitalul Orăşenesc din Şimleu Silvaniei, nu există contract colectiv de muncă, însă nu există sindicat reprezentativ pentru a declanşa o acţiune de protest legală, din cei 240 de salariaţi, doar 74 sunt membri Sanitas”, a explicat sindicalistul sălăjean.
Varianta sălăjeană: grevă de solidaritate de o zi
Singura variantă de protest, în conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru care poate opta Sanitas Sălaj este greva de solidaritate de o zi, dar numai în cazul în care un sindicat din ţară declanşează o grevă care să respe