Fondurile mutuale au avut un parcurs de excepţie în criză, activele acestora avansând de 14 ori, în special graţie interesului pentru fondurile cu venit fix, care au adus cei mai mulţi bani investitorilor
Industria fondurilor mutuale din România este pe cale „să spargă“ al treilea prag în acest an, de 13 miliarde lei, după ce la finele lunii octombrie activele nete au ajuns la 12,98 miliarde lei, în creştere cu 27% faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut, de 10,2 miliarde lei.
Raportat la momentul intrării în criză, sfârşitul anului 2008, averea fondurilor mutuale a crescut de 13,6 ori, cu circa 12 miliarde lei, de la doar 941 milioane lei. Vedetele incontestabile din această perioadă au fost fondurile cu venit fix, adică cele cu risc scăzut, cum sunt fondurile de obligaţiuni şi cele monetare (cele mai multe migrând în ultimii doi ani în categoria Alte fonduri). Pe lângă faptul că au atras cei mai mulţi bani, fondurile cu venit fix au adus şi cele mai mari randamente investitorilor.
Spre exemplu, fondurile de obligaţiuni locale au atras în ultimii aproape cinci ani subscrieri nete de 2,84 miliarde lei, în timp ce activele nete au avansat cu 5,19 miliarde lei (de la 246 mil. lei la 5,437 mld. lei). Asta înseamnă că administratorii fondurilor locale de obligaţiuni au generat investitorilor un câştig brut de 2,36 miliarde lei din plasarea banilor, ceea ce reprezintă 45% din avansul activelor din această perioadă de circa cinci ani.
Cel mai mare fond din această categorie (cu o pondere de 93%) este Erste Bond Flexible RON, care este şi cel mai mare fond din întreaga industrie (o cotă de 37,5% din total), cu active de 4,82 miliarde lei la finele lunii octombrie. Randamentul Erste Bond Flex este de 7,82% pe ultimele 12 luni (al doilea cel mai mare din categorie) şi de 24,9% pe ultimii 3 ani (de asemenea al doilea cel mai mare din categorie