Premierul chinez Li Keqiang, care conduce de la Beijing investiţiile făcute de cea de a doua economie a lumii, a venit la Bucureşti pentru a discuta „dosare“ ce stau de ani buni pe masa autorităţilor din lipsă de finanţare. Primele pe listă sunt proiecte energetice de 8,7 miliarde de euro, printre care se numără reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sau hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti. Pe masa discuţiilor a ajuns şi investiţia într-o linie ferată de mare viteză, iar autorităţile sanitar-veterinare din cele două ţări au semnat un acord pentru comerţul internaţional cu bovine şi carne de porc congelată.
România şi China au semnat ieri o serie de acorduri de principiu privind investiţii în domeniul energiei, în special în proiecte-mamut care stau pe masa guvernelor chiar şi de 20 de ani şi pentru care statul nu a găsit parteneri. Astfel, conducerea Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), societatea care controlează centrala atomică de la Cernavodă, a semnat o scrisoare de intenţie cu China General Nuclear Power Corporation pentru construirea a două noi unităţi nucleare, potrivit unui comunicat al guvernului.
Directorul Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător termo din sistem, a încheiat un acord de intenţie de cooperare cu China Huadian Corporation pentru construcţia unui nou grup pe lignit la Rovinari. Complexul Energetic Hunedoara, cel mai ineficient producător din sistem, va colabora cu China National Electric Engineering pentru a reabilita un grup din termocentrala Mintia. În ceea ce priveşte proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, care se apropie de vârsta de 30 de ani, directorul companiei de proiect a semnat o scrisoare de confort cu un oficial al companiei chineze Sinohydro.
La finalul listei transmise de guvern se menţionează şi un acord între Mingyang Wind Power Group, un producător chinez de turbine eoliene, şi R