Investitorii chinezi au înregistrat în România, până la finele lunii octombrie, 10.878 de firme (5,75% din totalul companiilor din România), capitalul cumulat al acestora totalizând 282,4 milioane de euro (1,035 miliarde de lei), potrivit datelor Registrului Comerţului (ONRC). Astfel, China ocupă locul 19 într-un clasament al ţărilor de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social.
Numai în luna octombrie, au fost înmatriculate 20 de companii cu capital chinez, sumele subscrise de investitorii din China fiind de 2.900 de euro. Alte 22 de companii chineze şi-au majorat capitalul în luna octombrie, cu un aport suplimentar de 763.000 de euro.
Premierul chinez, Li Keqiang, omologi din 16 ţări din Europa Centrală şi de Est, 1.000 de reprezentanţi ai unor companii private şi de stat se reunesc, marţi, la Bucureşti, pentru a discuta, negocia şi încheia contracte importante, sub supravhegerea atentă a Uniunii Europene.
Cea de-a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est se desfăşoară, marţi, la Bucureşti, după ce prima ediţie a avut loc la Budapesta, în 2011, iar cea de-a doua la Varşovia, în 2012, unde a participat şi premierul de atunci, Mihai-Răzvan Ungureanu.
Aceasta este prima vizită a premierului Li Keqiang în Europa Centală şi de Est, după preluarea funcţiei, în martie, anul acesta. Totodată, va fi şi prima vizită a unui premier chinez în România în ultimii 19 ani.
Şeful Guvernului de la Beijing va veni la Bucureşti în fruntea unei delegaţii numeroase, formată din numeroşi demnitari şi aproximativ 200 de reprezentanţi ai unor importante companii chineze, interesate de investiţii în România şi în statele din zonă.
Potrivit site-ului Forumului, organizatorii aşteaptă în jur de 1.000 de reprezentanţi ai firmelor priva