China nu este încă un competitor pentru SUA. Aşa-zisul declin al Occidentului ţine doar de faptul că acesta avea un sistem social, spre deosebire de restul lumii, astfel încât criza a fost percepută mai acut.
Ucraina îşi continuă mersul spre UE în ciuda obstacolelor, iar spaţiul european de prosperitate şi libertate continuă să se extindă, încet dar sigur, în estul Europei. Siria este o problemă aproape imposibil de rezolvat, nu un eşec al sistemului internaţional.
Interviu cu Walter Russell Mead, profesor şi politolog american, specialist în relaţii internaţionale
Se discută atât despre declinul Occidentului şi ascensiunea Răsăritului. Este sau nu este Vestul în declin?
Adevărul este că, spre deosebire de tot restul lumii, Europa de Vest, SUA, Canada şi Japonia au avut un sistem social după al Doilea Război Mondial. Existau un număr de companii dominante în fiecare sector, care formau monopol sau oligopol. Aveai aşadar un job pe viaţă, avansai treptat pe scara ierarhică, ştiai cum avea să arate viaţa ta. Acum toate astea sunt spulberate de competiţia globală. În SUA, Detroit, de pildă, avea pe vremuri trei fabrici de automobile... până au intrat Japonia şi Germania în joc. Statele Unite sunt o economie deschisă, de aceea au fost primele lovite de această competiţie. De aici sentimentul de declin. În plus, mai este şi revoluţia informaţională, care generează şi ea o polarizare a politicii, dar are şi o contribuţie la criza financiară, ca factor accelerator.
Întrebarea fundamentală acum este: care e noul model social? Pentru că unde sunt preţuri mari şi calitate scăzută a vieţii, acolo e şi ură... Ceea ce s-a întâmplat în fosta URSS, într-un fel. Mai e şi întrebarea: a cui este vina că se distruge sistemul vechi? Şi ar trebui să ne luptăm să-l păstrăm, sau ar trebui să-l schimbăm? Obama şi democraţii vor să păstreze New Deal-ul de tip Roo