Cu cinci miniştri şi 300 de oameni de afaceri de la Beijing, premierul Chinei, Li Keqiang, a aterizat astăzi la Bucureşti, unde va rămâne până miercuri, într-o vizită oficială suprapusă peste summitul ţărilor din Europa Centrală şi de Est cu China şi peste un form economic.
În trei zile, chinezii ar urma să semneze contracte de 5 miliarde de euro în energie – construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a hidrocentralei Tarniţa şi reabilitarea unui grup energetic la Rovinari – şi să facă în România comenzi anuale pentru 3 milioane de porcine, 3 milioane de ovine şi 500.000 de de bovine. Interesaţi să-şi reducă dependenţa importurilor din Statele Unite, Brazilia, Argentina sau Australia, chinezii vor importa de pe piaţa românească animale a căror valoare de piaţă a fost estimată de ZF la 1 miliard de euro.
Este de altfel şi motivul pentru care, ca o excepţie de la protocolul obişnuit, Victor Ponta l-a aşteptat personal, cu jumătate din Guvern, pe Li Keqiang la aeroport, primindu-l cu pâine, sale şi onoruri militare, practică pe care premierii, după Adrian Năstase, au abandonat-o.
Guvernul a estimat potenţialele investiţii chineze la 8,5 miliarde de euro. Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte despre "disponibilitatea de a investi circa 10 miliarde de dolari în perioada următoare".
Marille proiecte cu China. Păunescu, singurul privat la masa Guvernului
După discuţiile oficiale de la Guvern, miniştrii chinezi semnează astăzi 13 acorduri cu România. Printre cele mai semnificative este cel pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, între ministrul pentru Energie, Constantin Niţă şi ministrul chinez al Dezvoltării, Xu Shaoshi.
Construcţia centralei termoelectrice de la Rovinari, un proiect de un miliard de euro, care ar urma să înceapă în 2014 şi să dureze 5 ani este prevăzută într-un acord pe care îşi pun semnătura Laure