Numărul copiilor de aici e mai mare decât întreaga populație a altor comune, iar romii fără locuri de muncă vin la cerșit la Sfântu Gheorghe
Elaborarea unei strategii concrete pentru comunitatea romă din județul Covasna a devenit absolut imperioasă, în condițiile în care tot mai multe comune nu mai știu ce să facă pentru a ține sub control efectele sărăciei în care se zbate aceasta. În plus, este nevoie de implicare pe partea de prevenție și educare, dar deși de ani de zile se vorbește la nivel teoretic despre asta, în mod real nu se face nimic. Iar una dintre cele mai afectate comune din judeţ este Vâlcele, unde peste 60 de adolescente rămân gravide în fiecare an, în vreme ce școlile și grădinițele de aici au peste 1.000 de copii la cursuri. Aproape toți, adică în proporție de 99%, sunt romi.
Primarul comunei Vâlcele, Kovács László, ne-a declarat că fetițele care rămân gravide au, în general, între 12 și 14 ani, astfel că prevenția medicală este foarte greu de realizat.
„Nici nu se știe când rămân gravide – nu sunt în situația de a avea relații stabile sau a fi căsătorite, astfel că medicul de familie din comună nu poate prescrie metode de contracepție. În mod normal, este imposibil să prescrii anticoncepționale unei copile de 12 ani, însă tot mai des acestea rămân gravide. Iar când sunt întrebate de către noi cum s-a ajuns în situația asta, spun că nu știu, că s-au jucat”, a explicat primarul.
Acesta susține că în vreme ce unele comune din județ au o populație totală de aproape 1.000 de oameni – cum ar fi Dalnicul, cu 950 de persoane, la Vâlcele numai numărul copiii de școală și grădiniță sare de 1.000. În rest, rezultatele Recensământului din 2011 arată că aici din 4.600 de locuitori, 2.400 sunt romi. Realitatea este însă diferită.
„În mod real, avem 3.200 de romi la o populație de 4.400 de persoane. În rest, 800 sunt români și 400 su