A doua mare economie a lumii curtează România. Pentru prima oară în ultimii 19 ani, un premier chinez se află la Bucureşti. Şi nu este singur, a venit însoţit de reprezentanţii a 200 de companii publice şi private.
România dă un semnal concret de refacere a relaţiilor economice cu Beijingul, într-un moment în care întreaga Europă Centrala şi de Est caută investitori puternici pentru a-şi relansa economia.
China, care dispune de fonduri uriaşe pentru investiţii, este la rîndul ei interesata de accesul mai facil pe pieţele europene. Iar cifrele vin să sprijine aceste intenţii.
Investiţiile chineze sunt în creştere în regiune. În timp ce în anul 2000 erau practic inexistente, în 2010 acestea au ajuns la aproape 600 de milioane de euro. În aceeaşi perioadă schimburile comerciale au crescut de la 2 miliarde la peste 30 de miliarde de euro.
Luni, la Palatul Victoria, premierul român şi cel chinez au pus bazele cooperării în diverse domenii: proiecte energetice, nucleare, de infrastructură, din agricultură sau din domeniul IT.
Prim-ministrul Chinei, Li Keqiang, a afirmat că suma contractelor de investiţii pe care companiile chineze le vor semna cu cele româneşti, cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, este "uriaşă" şi va depăşi valoarea stabilită iniţial.
Întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă de presă susţinută cu premierul Victor Ponta, ce contracte vor fi semnate cu prilejul vizitei sale la Bucureşti şi care va fi valoarea acestor investiţii, premierul chinez a arătat că, pe lângă memorandumurile semnate la Palatul Victoria, vor fi multe alte contracte.
"În ceea ce priveşte suma, vreau să vă asigur că este uriaşă. Deseară, grupul de lucru dintre cele două părţi va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi pe cele în domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depăşi valoarea care este iniţial stabilită în