Librăria Humanitas din Braşov (Piaţa Sfatului, nr. 16) vă invită la o dublă întâlnire cu Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu. Vor fi lansate două dintre cele mai râvnite cărţi ale Editurii Humanitas la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus 2013 – Dragul meu turnător de Gabriel Liiceanu şi Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri de Andrei Pleşu. Întâlnirile vor fi urmate de sesiuni de autografe.
Sâmbătă, 30 noiembrie, ora 18:00 – Dragul meu turnător – Gabriel Liiceanu
Cartea Dragul meu turnător este un răspuns la întrebarea „De ce arată România aşa cum arată în ultimii 23 de ani?“ O poveste despre un viol istoric, realizat prin complicitatea tuturor celor care scăpaseră de povara conştiinţei.
„Mie mi se pare că nimeni dintre cei care s-au întâlnit cu imaginea lor pusă pe masa de disecţie a Securităţii n-ar trebui să tacă. Fiecare bucăţică din această experienţă satanică, oricât de măruntă ar fi ea, ar trebui adusă în conştiinţa celorlalţi, împreună cu cei care, pierzându-şi calitatea de «seamăn», au făcut-o cu putinţă.“
„«De ce arată România altfel?» nu este o întrebare deloc complicată, de fapt. [...] România arată altfel pentru că vremurile noi au fost făcute de oameni vechi, cu tehnicile vechi adaptate la o situaţie nouă; de oameni crescuţi în cultul lui «nimic sfânt» şi cu o psihologie generalizată de câini pitbull: apuci, şi ce-ai apucat nu mai laşi să-ţi scape din gură. De fapt nu e nevoie de o mare forţă analitică pentru a înţelege că «România tranziţiei» s-a construit pe clanurile fostei Securităţi, adaptate rapid la o nouă conjunctură politică şi economică. A profita de incognito-ul în care lucraseră şi a ocupa în mod paşnic centrele de putere ale societăţii, mimând formele lor de funcţionare democratică şi deturnându-le fondul, iată formula simplă şi eficace adoptată de cei care, până în 1990, trăiseră în culisele pute