Deşi cutia poştală pentru sesizări anonime, care a fost instalată la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt, are deja o vechime, peste ea aşezându-se praful, aceasta nu a fost folosită de cetăţeni decât într-o foarte mică măsură.
De mai bine de trei ani , la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt a fost instalată o cutie poştală, la etajul doi al clădirii, unde se pot depune sesizări anonime care vizează strict munca la negru.
„În conformitate cu prevederile hotărârii de Guvern nr.1024/2010 prin care s-a aprobat strategia naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate, la sediul ITM s-a instalat cutia poştală unde persoanele interesate pot furniza informaţii privind munca fără forme legale fără să îşi decline identitatea. În urma primirii acestor sesizări, inspectorii de muncă vor efectua controale la locurile indicate”, a precizat inspectorul şef Cristian Ungureanu, şeful ITM Olt.
Din păcate, de la începutul anului şi până în acest moment, în această cutie au fost depuse doar cinci sesizări anonime care vizau munca la negru, dar şi alte aspecte referitoare la încălcări ale legislaţiei din domeniul muncii. În urma controalelor efectuate de inspectorii de muncă s-au constatat că aspectele semnalate erau reale. Şeful ITM Olt susţine că, de regulă, oamenii preferă să facă sesizări on-line, prin poştă sau să adreseze direct angajaţilor instituţiei. Se pare însă că puţini oameni au cunoştinţă despre existenţa acestei cutii poştale.
Potrivit unui raport al ITM Olt, de la începutul acestui an, au fost înregistrate peste 400 de sesizări. Mai mult de jumătate dintre angajaţi şi-au reclamat şefii pentru neplata drepturilor salariale.
Sesizările care sunt depuse la ITM au termen de soluţionare de 30 de zile, iar în situaţia în care aspectele necesită o cercetare amănunţită, termenul poate fi prel