Dacă te-ai gândit vreodată ce se poate întâmpla cu averea celui mai bogat om din lume, trebuie să afli povestea dinastiei Nizam din Hyderabad. Atenţie, însă: nu este una cu final fericit.
Anul 1937. Cel mai bogat om de pe planetă avea 200 de miliarde de dolari. Până în prezent, nepotul său a pierdut aproape tot, s-a mutat într-un apartament închiriat şi îşi doreşte ca lumea să îl ştie doar ca pe un fermier boem. Este vorba despre destinul dinastiei Asaf Jah, din fostul stat Hyderabad – sau cum nici averea şi nici titlul nu mai au importanţă la un moment dat.
Osman Ali Khan Nizam al VII-lea a fost cel mai bogat om din toate timpurile. Atât de bogat, încât la un moment dat nu se mai putea face distincţia între legendele ţesute în jurul lui şi tabieturile într-adevăr ieşite din comun pe care şi le permitea. Cum era de aşteptat, acest stil de viaţă a atras nu doar articole nenumărate în presă, ci şi câteva cărţi. Scriitori precum John Zubrzycki au dedicat mult timp pentru a afla ce s-a întâmplat mai exact cu această familie.
În volumul Last Nizam, Zubrzycki descrie toată povestea dinastiei din Hyderabad. Şi nu fiindcă opulenţa ar fi în general un subiect nemaipomenit, ci pentru drumul scurt şi sigur către dispariţie pe care l-au avut aceşti bani. Mai precis, de la Nizam al VII-lea la moştenitorul său, Nizam al VIII-lea, arată gq.ro.
Antagonic, primul dintre ei cumpăra cele mai scumpe maşini din lume pentru colecţia personală, iar cel de-al doilea îşi dorea sa repare orice maşină stricată pe care o găsea. Comună pentru ei era însă doar pasiunea
Cine erau aceşti oameni şi ce zonă a lumii au influenţat ei?
Ei bine, Nizam e titlul oferit dinastiei Asaf Jah, care a condus Hyderabad din 1719 până în 1948, atunci când India şi-a câştigat independenţa. Situată în sudul Indiei, această zonă avea dimensiunea Franţei,