Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) nu au putut lua o hotărâre valabilă privind reducerea capitalului social cu 677 mil. lei (5%), prin scăderea valorii nominale a acţiunilor de la 1 leu la 0,95 lei, din cauză că nici în AGA de vineri şi nici luni, la a doua convocare, nu s-au strâns suficienţi acţionari.
Pentru aprobarea reducerii capitalului social al Fondului Proprietatea este necesar un cvorum de 50% din drepturile de vot. La AGA de vineri au participat acţionari care deţin circa 5,7 miliarde de acţiuni sau 45% din drepturile de vot.
Astfel, chiar dacă acţionarii prezenţi au votat cu o majoritate covârşitoare pentru propunerea de reducere a capitalului social, votul lor este doar informativ şi nu se transpune într-o hotărâre a AGA.
Pentru unii dintre acţionarii fondului, acesta a fost încă un motiv de nemulţumire, deoarece aprobarea reducerii capitalului social le-ar fi adus în conturi încă 5 bani pe acţiune, adică 677 de milioane de lei în total. Ei se întreabă de ce administratorul FP, Franklin Templeton, nu a promovat mai mult această propunere, pentru a strânge cvorumul necesar, potrivit unor surse din piaţă.
WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea
Reprezentanţii Franklin Templeton le-au explicat acţionarilor prezenţi la AGA că reducerea capitalului social şi distribuirea sumei către acţionari reprezintă o soluţie mai avantajoasă decât plata de dividende, deoarece pentru aceste sume acţionarii nu plătesc impozit, în timp ce dividendele sunt impozitate cu 16%.
Fondul Proprietatea ar putea convoca o nouă AGA în ianuarie, în care să se discute reducerea capitalului social în condiţiile în care presiunea acţionarilor asupra administratorului Franklin Templeton a crescut după AGA de vineri în care s-a votat scurtarea mandatului de administrare viitor de la patru ani la doi ani